Jongeren: goedkope woningen a.u.b en Leeuwenpark niet op slot
De jongeren doen hun verhaal bij wethouder Mackus (rechts).
Waar kunnen we wonen tegen een redelijke prijs als we het huis uitgaan? En blijft het Leeuwenpark wel openbaar? Want dat is enige plek om te chillen in de buurt. Deze vragen namen de jongeren van Wittevrouwenveld mee naar het Stadsdeeloverleg van de wijken in Maastricht-oost.
Plek van de bijeenkomst was de Amyerhoof waar stadsdeel-wethouder Hubert Mackus (CDA) en zijn ambtenaren aanwezig waren. Doel van de avond was te praten over de vele plannen voor de oostelijke wijken als Wyckerpoort, Wittevrouwenveld, Amby en Scharn. De belangstelling was groot, maar dat is in het oostelijke deel van Maastricht altijd zo geweest, weet stadsdeelregisseur Roland Olvers.
Applaus voor de jongeren
De jongste deelnemers onder leiding van jongerenwerker Joery Bons werden even met een speciaal applaus in het zonnetje gezet. ‘Een hartelijk welkom voor de groep met de laagste gemiddelde leeftijd’, klinkt het aan het begin van de avond. Deze boodschap overweldigt de jongens en meiden van vooral Wittevrouwenveld een beetje. Logisch ook, de gemiddelde leeftijd aan de tafels rondom ligt een flink stuk hoger.
Toch houdt de jeugd hun belang scherp in het oog, blijkt als de avond vordert. Want waar blijven de goedkopere woningen, verwoordt Bons hun zorgen. Als de gemeentelijke projectleider van de Groene Loper, George Groot, enthousiast de toekomstige woningbouwprojecten opsomt aan de Groene Loper, trekt de jongerenwerker even aan de rem.
‘Als we kijken naar de kosten dan zijn die best wel hoog, soms extreem hoog. Heel veel jongeren willen zelfstandig gaan wonen, maar ze worden eigenlijk de buurt uitgejaagd door het project de Groene Loper. De woningen in de buurt zijn allemaal niet meer te betalen. Wordt daar ook naar gekeken?’, is de vraag.
Schrik om de huur
Het antwoord van de projectleider is genuanceerd. De markt en de ontwikkelaars bepalen deels de prijs, zegt Groot, maar dat is een boodschap die niet echt aankomt. ‘Op de locatie van Mosa Porselein komen 245 woningen, waarvan zestig procent betaalbaar is’, zegt Groot. Als Bons daarop constateert dat sociale huur goed is voor een maandhuur van 800 euro, slaat de schrik om de hartjes van de om hem verzamelde jongens en meiden. Pfffff, klinkt het. Gelukkig voor de groep legt de jongerenwerker snel uit dat je een huurtoeslag van 300 tot 350 euro kunt krijgen van de overheid, maar of zijn rekensom landt, is onzeker.
En ja, er zijn voor de jongere bewoners van Wittevrouwenveld in de afgelopen jaren al woningen gebouwd, weet Bons, Maar veel waren het er niet. ‘Er zijn toen zes appartementjes gebouwd voor goedkoop wonen. Maar het waren er slechts zes. dat is echt niet genoeg.’
Pijnpunt Leeuwenpark
Een ander pijnpunt voor de jongeren is het Leeuwenpark (Liewepark), een van de weinige groene plekken van de wijk waar je kan chillen. De angst bestaat dat de geplande woningbouw, de aanleg van een school en een kleine sportzaal het Leeuwenpark zal afsluiten voor het grote publiek. ‘Blijft het park wel openbaa’, vraagt een van de meiden uit Bons jongerengroep.
Het antwoord is ja, vertelt Groot. En er komt nog een speciale informatie-avond voor de omwonenden. Maar toch. De vrees van de jongeren dat ze op termijn verdreven zullen worden, blijft die avond hangen. Het Leeuwenveld is belangrijk, zeker omdat het Trefcentrum aan het Leeuwenpark ligt.