Lunch voor leerlingen van De Letterdoes

‘Het sociale aspect vonden we ook belangrijk’

Een goed jaar geleden kwam er een keuken in De Letterdoes, de basisschool aan het Old Hickoryplein. Sindsdien krijgen de kinderen van de school vier keer per week een lunch aangeboden.

Op een grijze maandagochtend in november ligt de keuken vol boodschappen. Tussen de pakjes kaas, de potten jam en de broden staan bakspullen voor pepernoten. Een enorme berg bananen vult het einde van de werkbank.

Twee vrijwilligers, Erica en Robert, ruimen de spullen weg. “Het is voorraad voor de hele week,” legt Esther Vossen uit. Esther is de coördinator van de schoolmaaltijden. “Alleen het brood krijgen we elke dag vers. Dat komt van Talentino. Het is een bewuste keuze van ons om te kopen in de buurt.”
Vier keer per week verzorgen de vrijwilligers de lunch voor meer dan 100 leerlingen. Alleen op woensdag niet. En op vrijdag is de groep wat kleiner, dan zijn de kleintjes ’s middags al naar huis.

Vrijwilligers
Voor het op tijd klaarzetten van de lunches zijn de vrijwilligers onmisbaar. Erica is er vanaf de start, haar kleindochter bezocht De Letterdoes. De bonuszoon van Robert is reden dat hij er werkt. Ook de moeder van Esther komt regelmatig. Claudia, die iets later begint, heeft zelf een zoon en dochter op school. Inmiddels kan de organisatie rekenen op een vaste groep vrijwilligers. Het aantal keren dat iemand komt is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Dat varieert van enkele keren per week tot een keer in de veertien dagen.

“Het liefst werken we met drie vrijwilligers, twee is wel het minimum. Doordat ze al enige tijd met elkaar werken, zijn de vrijwilligers goed op elkaar ingespeeld. Acute nood aan vrijwilligers hebben we nu dus niet. Maar belangstelling tonen kan altijd, dan plaatsen we iemand op de reservelijst.”

Programma Schoolmaaltijden
Voor het tweede jaar op rij verzorgt De Letterdoes gratis schoollunches voor alle overblijvers, zo’n 130 kinderen. Gratis, omdat de kosten worden gedragen vanuit het Programma Schoolmaaltijden. Het Jeugdeducatiefonds is verantwoordelijk voor de organisatie. Daarbij werken ze samen met diverse ministeries. Scholen komen in aanmerking als ze voldoen aan bepaalde criteria. “De Letterdoes voldoet aan de criteria en we zijn blij dat we elk kind 4 keer per week een gezonde, lekkere en voedzame lunch kunnen aanbieden,” zegt Esther. De aanvraag kwam er, maar daarmee ontstond wel een fors probleem. Er was nog geen keuken. “Gelukkig was er een ruimte beschikbaar die met hulp van veel sponsors is ingericht, waarbij Zweit veur Leid ons goed geholpen heeft. Na de zomervakantie konden we toen van start met de maaltijden.”

Esther Vossen.

Nieuwe smaken
“Dat we een lunch aanbieden is een bewuste keuze,” zegt Esther. Ontbijt kon ook, maar het sociale aspect van de lunch woog mee in de beslissing. We zorgen ervoor dat die gezond is, doorgaans komt 80% van wat we aanbieden uit de schijf van vijf. Elke dag is er een ander aanbod. We vragen ook aan de kinderen wat ze willen eten. En regelmatig is er ook wat warms bij, meestal op dinsdag. Soep, poffertjes, onlangs maakten we pompoenpannenkoeken en wraps met verse groenten. Fruit is er ook elke dag. Kinderen krijgen hier dingen die ze van huis uit niet gewend zijn. Soms lusten ze dat niet, we laten ze dan toch proeven. Bruinbrood is voor de kleintjes nu de gewoonste zaak van de wereld. En voor een leerling viel de gerookte zalm zo in goede aarde, dat hij dat nu thuis ook graag wil eten.”

Alles in kratjes
Intussen nadert het middaguur. De vrijwilligers vullen zeven kratjes, die naar de verschillende lokalen gaan. Het is even improviseren. Er zijn nog maar vijf potten chocoladepasta, voor twee klassen komt er pindakaas in de plaats. De kinderen nemen zelf hun serviesgoed mee. Dat wil zeggen: ze hebben allemaal een lunchbox gekregen met een kopje, kommetje en bestek. “De leerlingen nemen de vuile spullen mee naar huis, wassen het thuis af. De dag erna nemen ze de lunchbox weer schoon mee terug. De routine daarvoor had voor een enkeling wel wat tijd nodig, maar dat gaat nu doorgaans goed.” Het scheelt een hoop afwas. De bekers en bordjes van de kleinsten blijven wel op school, die gaan de vaatwasser in.

Hoe de klassen eten, hangt af van de leerkracht. In de ene klas is dat in buffetvorm, in een ander lokaal eten ze in groepjes. De eerste vijf tot tien minuten zijn de leerkrachten er nog bij, maar die zijn dan ook wel aan hun eigen pauze toe. Dan nemen vrijwilligers van de stichting Kinderstralen de begeleiding over. Deze dag gaan de jassen aan als de kinderen zijn uitgegeten. Ze huppelen naar buiten. Alleen een verdwaalde kruimel herinnert nog aan de lunch.

Lees ook: Keuken voor De Letterdoes

Meer over het Programma Schoolmaaltijden lees je op www.schoolmaaltijden.nl.