Stadstuin Greune Luiper een ‘inspirerend voorbeeld’

‘Eigenlijk zou elke wijk in elke stad een eigen groentetuin moeten hebben. De Greune Leuper is hiervoor een inspirerend voorbeeld en verdient met recht het predikaat Kern met Pit.’

De jury van de voorronde voor de landelijke prijs Kern met Pit 2023 was het er over eens: de stadstuin De Greune Luiper verdient een plek in de landelijke finale. Jammer voor de mensen achter de stadstuin: de stemming van het publiek via een website levert onvoldoende stemmen op. De regels bepalen dat de internet-stemmen zwaarder wegen dan het oordeel van de jury. De Greune Luiper mag daarom niet door naar de landelijke finale

Verbinden en ontmoeten
Adviseur Gid van Schijndel van Kern met Pit is in zijn juryrapport vol lof: Dit braakliggend, verwaarloosd terrein is door het initiatief van de stadstuin veranderd in een ‘fleurige en gezonde stadstuin, het fraaie groene bruisende hart van de Groene Loper.’Van Schijndel wijst er op dat tuinieren niet het hoofddoel is. De stadstuin draait volgens hem om ontmoeten, inspireren tot een gezonder leven en om leren, als praktische leerplek voor jongeren.
Voorzitter Imco Goudswaard van Buurtnetwerk Wittevrouwenveld benadrukt in een toelichting tijdens de voorronde zaterdag 21 januari 2023 in Ospel dat sociale doel: ‘Dit heel bijzondere bewoners-initiatief op een heel bijzondere locatie draait vooral om verbinding tussen de bewoners van Wittevrouwenveld, Wyckerpoort en de Groene Loper. Nu de A2 als barrière is verdwenen mag er geen nieuwe, sociale barrière ontstaan.’

De stadstuin ligt ingeklemd tussen President Rooseveltlaan, Prof. Cobbenhagenstraat en Noormannensingel. Ingang op de hoek Rooseveltlaan-Cobbenhagenstraat tegenover Fysiotherapie Rosier.

Ook in de stadstuin: het uitdeelpunt voor Maastricht-oost van de Voedselbank.

Reglement voor de stadstuin

Hier teel je groente (en ontmoet je buren)

Het ‘KPN-terrein’ is binnen Wyckerpoort - en ver daarbuiten- bekend. Het kantoor van telecom-reus KPN langs de bovengrondse A2 was jarenlang een opvallend kenmerk. Na de sloop van het kantoor heeft de stadstuin in 2021 die rol als kenmerk overgenomen.
In meer dan 200 grote veilingkratten telen tientallen buurtgenoten groente en kruiden.
Maar er groeit meer: jong en oud uit Wyckerpoort, uit Wittevrouwenveld en vanuit de nieuwe woningen aan de Groene Loper ontmoeten elkaar. En de ervaren tuiniers helpen de stadse nieuwkomers. Het eetbare groen groeit in houten bakken, die per zes gratis beschikbaar zijn. Uiteraard wordt tussen de bakken ook het laatste buurtnieuws uitgewisseld en koffie gedronken.
De stadstuin heet in goed Maastrichts De Greune Luiper (Groene Loper) en ligt ingeklemd tussen de Groene Loper ter hoogte van de Lourdeskerk en de Noormannensingel. De ingang is aan de Prof. Cobbenhagenstraat tegenover fysiotherapie Rosier en is geschikt voor scootmobiel en rolstoel.
Voor vragen kun je in de stadstuin terecht bij de beheerders Marleen en Pascal. Je ontmoet ze vrijwel elke werkdag in de tuin.