80 jaar later: De eerste bevrijde straat van Maastricht

De man met het Amerikaanse vlaggetje heeft de bevrijdingstocht wél meegemaakt. Hij poseerde graag bij de vrolijke gekleurde stoep. 

‘Weet je dat jullie door de eerste bevrijde straat van Maastricht lopen?’, zegt de bewoner van de Heerderweg als hij zijn vakantiebus uitpakt. Twee paar ogen kijken hem verbaasd aan. De twee wandelaars weten het niet. ‘Aan het begin van de straat staat het’, meldt ‘ie. 

‘In de stad vieren ze de 80-jarige bevrijding, maar daar ga ik niet heen want ik ben net terug van vakantie.’ Als de wandelaars later op de dag teruglopen zien ze de enorme op de stoep gekrijte melding: ‘Eerste bevrijde straat Maastricht’. Even verderop staan wat sta-tafeltjes en een scherm. Salsamuziek klinkt. Het lijkt erop dat de bewoners de bevrijding gaan vieren.

Voor twee Joodse families kwam de bevrijding te laat. In 1942 werden ze door de Nazi’s opgepakt en later vermoord. In de Heerderweg zie je de Stolpersteine liggen als een herinnering aan het kwaad.

Woensdag 13 september 1944: Wyckerveld is vrij!

‘Iedereen is gek, volslagen gek. In recordtijd loop ik de afstand Professor Scholsstraat naar de overweg. De laatste meters naar de passerelle leg ik struikelend af en van dal pardoes in de armen van Preston K. Wright uit Kansas City. Gevoelig mijn hoofd stotend tegen de loop van zijn karabijn, stamel ik gedachteloos: ‘Do you speak English?’, waarop hij grijnzend ten antwoord geeft: ‘No, Chinese!’
Hette de Jong, uit ‘Honderd jaar Wyckerpoort in woord en beeld’.

Op 13 september 2024 is het 80 jaar geleden dat militairen van de Amerikaanse Old Hickory divisie Wyckerpoort (toen Wyckerveld) bevrijdden. Woensdag 13 september 1944 tussen half vijf en half zes ‘s middags trokken de Amerikanen vanuit Heer de wijk binnen en maakten een einde aan ruim vier jaar bezetting door Duitse troepen.

De Amerikanen trekken vanuit Heer via de Akersteenweg en de Heerderweg Maastricht binnen. De troepen en tanks passeren de overweg Duitse Poort. Foto’s RHCL.