Gemeente vraagt Mosa plan voor minder uitstoot

De gemeente heeft Mosa gevraagd om uiterlijk 11 april 2025 een plan te overleggen voor het verminderen van de uitstoot van de twee fabrieken in Wyckerpoort en Limmel. Dat antwoordt wethouder Hubert Mackus 26 november 2024 op vragen van de fracties van SP en SPM in de gemeenteraad. Uit het antwoord blijkt ook dat Mosa voldoet aan de grenzen voor de uitstoot van kwik.

Eind oktober meldde RTL Nieuws dat de ovens van de Mosa-fabrieken de afgelopen jaren meer kwik waren gaan uitstoten. Dat was volgens RTL in strijd met de regels. Kwik is een van de zogenaamde ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen’ waarvan de overheid wil dat de uitstoot steeds minder wordt. De wethouder bevestigt in zijn brieven aan SP en SPM wat Mosa al eerder aangaf: het bedrijf werkt binnen de regels, ook voor de uitstoot van kwik. Mackus zegt ook dat hij ‘geen signalen’ heeft die reden zijn om strenger op te treden.

Zeer Zorgwekkende Stoffen
Per 2024 gelden nieuwe regels voor de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Dat zijn de gevaarlijkste stoffen voor mens en milieu omdat ze bijvoorbeeld de voortplanting belemmeren, kankerverwekkend zijn of zich in de voedselketen ophopen. Elk bedrijf dat die stoffen uitstoot (bijvoorbeeld kwik) naar de lucht en loost op water, moet voortaan elke 5 jaar een rapportage naar de instantie sturen die de milieu-controles doet. Ook moet het bedrijf een plan overleggen met maatregelen om de uitstoot te beperken en in de tijd te verminderen. Bij een controle van Mosa op 21 oktober 2024 is gebleken dat het bedrijf zo’n plan nog niet heeft. Dat moet er nu voor 11 april 2025 komen.

Oude cijfers niet bruikbaar
Wethouder Mackus bevestigt in zijn antwoorden ook wat Mosa zelf al bij RTL aankaartte: de eigen uitstoot-cijfers van de emissie-registratie voor de periode van 2015 tot 2022 zijn niet betrouwbaar. Samengevat: De oude cijfers met een stijging van de kwik-uitstoot zijn niet bruikbaar omdat Mosa in de loop der jaren die uitstoot anders is gaan registreren. Ook zijn de cijfers volgens de wethouder sowieso niet geschikt om te bepalen of de uitstoot binnen de grenzen van de vergunning blijft. Daarvoor zijn de cijfers van de uitstoot per kubieke meter lucht nodig en niet de omrekeningen naar kilo’s uitstoot per jaar.

Om helderheid te krijgen heeft de gemeente in de nieuwe Omgevingsvergunning die in april 2024 inging, de eis gesteld dat de uitstoot van alle installaties opnieuw wordt gemeten. Zo moet duidelijk worden wat nu de feitelijke uitstoot is van de verschillende stoffen zoals bijvoorbeeld CO2 en kwik. Die metingen heeft Mosa in oktober en november 2024 laten doen, de resultaten worden begin 2025 bekend.

Warme huizen met restwarmte Mosa-ovens?

De gemeente onderzoekt of de restwarmte van fabrieken kan worden gebruikt voor de verwarming van woningen. Mosa is een van de bedrijven die veel warmte produceert met de gasgestookte ovens voor de productie van wand- en vloertegels. Een deel van de ovens werkt met een warmte van ruim 1.100 graden Celsius. Een deel van de restwarmte gebruikt Mosa zelf al voor het drogen van de tegels voordat ze worden gebakken.

Een ander bedrijf dat in aanmerking komt als leverancier van restwarmte is O & I. Bij deze ‘buurman’ van Mosa worden glazen potten en flessen voor de voedingsindustrie gemaakt. Ook voor dit productieproces zijn gasgestookte ovens in bedrijf. Mogelijke klanten voor een nieuw warmtenet zijn de bestaande woningen van Limmel en Wyckerpoort en de nieuwbouw op het vroegere Zinkwit-terrein langs de Maas.