De sloper maakt Mosaïek-terrein vrij voor de bouwer

Het bouwproject op het terrein van Mosa Porselein is 13 januari gestart met de sloop van de fabriekshal en de garageboxen, het oppakken van bestrating en het rooien van bomen. Eind maart volgt het weggraven van verontreinigde grond op een deel van het terrein.

Dat programma legde Guido Linckens van projectontwikkelaar zaterdag 11 januari uit tijdens een bijeenkomst in De Letterdoes. Een volle zaal met omwonenden werd bijgepraat over de start van het bouwproject voor zo’n 240 woningen, appartementen en studio’s voor studenten.

Linckens gebruikte de bijeenkomst ook om de nieuwe naam te onthullen voor het project waarin woningstichting Servatius en Weski Vastgoed samenwerken. De werktitel ‘Mosa Porselein’ wordt ingeruild voor ‘Mosaïek Wyckerpoort’. Nu eens geen Franse naam, benadrukte Guido Linckens met een duidelijke verwijzing naar namen die de marketing-mensen van Ballast Nedam bedenken voor de projecten langs de Groene Loper (Le Sud, Cour, Beau, Bellevue).

Invoegen in de wijk
De nieuwe naam onderstreept dat de investeerders achter Mosaïek Wyckerpoort de nieuwbouw willen inpassen in de wijk. Nu ligt er een bestemmingsplan met een indeling voor woningen, groen en openbare ruimte. De komende maanden wordt er getekend aan woningen en aan de groenvoorziening (‘onze ambitie is: heel groen’). Ook wordt duidelijk hoe de Mosa-schoorsteen en het voorste deel van het noodkerkje een plek krijgen in het plan. Guido Linckens: ‘We zijn nu aan het kijken naar de omgeving. Hoe ziet die er uit. Want we willen ons invoegen, onderdeel zijn van de wijk. En dat doen we heel zorgvuldig.’

Hinder zoveel mogelijk beperken
In de week van 13 januari wordt het bouwterrein afgezet met hekken. De voormalige parkeerplaats van Mosa op de hoek Meerssenerweg en Prof. Pasmansstraat fungeert als locatie voor bouwketen en als parkeerterrein voor de bouw. Langs die kant gaat de komende jaren ook alle verkeer van en naar het bouwterrein.
De bewoners van de straten langs het terrein kregen de toezegging dat de hinder door het sloop-werk zoveel wordt beperkt. De verwachting is dat de sloop zo’n drie weken gaat duren waarbij er door de week van 7 tot 17 uur wordt gewerkt. Uitloop na 17 uur is mogelijk, bijvoorbeeld om woningen zo goed mogelijk bereikbaar te houden.
Midden op het terrein plaatst het sloopbedrijf een steenbreker die alle baksteen, asfalt en beton gaat vermalen tot puin dat opnieuw gebruikt kan worden.

Aandacht voor de bomen
Tijdens de bijeenkomst in De Letterdoes vroegen bewoners aandacht voor de bomen op het terrein. De bouwers hebben een kapvergunning maar de vraag kwam op tafel om nog eens kritisch te kijken naar de beslissingen om bomen te kappen of te behouden. Volgens een van de aanwezigen is een aantal bomen ten onrechte uitgesloten van kappen.

Eigen website
De uitvoering van het plan gaat twee tot drie jaar duren. Vraag en aanbod op de markt van huur- en koopwoningen bepaalt of het plan in één of in twee fases wordt uitgevoerd. Worden het twee fases dan zullen de laatste woningen in 2028 worden opgeleverd.
De omwonenden zullen in die periode door 3W worden geïnformeerd over de voortgang. Er komt een eigen website voor het project, wijkblad ’t Peurtsje wordt ingezet en omwonenden krijgen rechtstreeks informatie per brief. Als de verkoop start, zal 3W volgens Guido Linckens de omwonenden op tijd waarschuwen zodat ze ‘vooraan in de rij staan’.

Buurttuiniers vragen nieuwe ‘huiskamer’

Een grafkrans en protest-slogans markeren de ingang van het bouwterrein.

‘Ik ben een vechter’ zegt Leon Banser van de Buurttuin Old Hickoryplein. Dat is geen woord teveel gezegd. De garages die zijn gesloopt om plek te maken voor woningen verdedigde hij tot aan de Raad van State. Hij kreeg geen gelijk, medio februari gingen ze tegen de grond. Woensdag 19 februari voerde Banser opnieuw actie met hulp van de SP. Weer wees hij op de sloop van de garages (‘cultureel erfgoed’). Maar hij had een nieuw punt: gemeente en woningbouwvereniging Servatius moeten zorgen voor een nieuwe, bescheiden ontmoetingsruimte voor de tuiniers. Met elektriciteit en een toilet graag, zo was de oproep. Nu is een zeecontainer geplaatst voor de opslag van tuingereedschap. Volgens RTV Maastricht wordt het huiskamer-verzoek van buurttuin-beheerder Leon besproken.

Op het vroegere Mosa-terrein komen de volgende woningen, studentenkamers of appartementen:
- Huur: 74 studentenkamers van minimaal 15 m2;
- Huur: 34 studio’s en appartementen van 46 tot 86 m2;
- Huur: 7 woningen van 84 m2;
- Koop: 52 appartementen van 45 tot 86 m2;
- Koop: 28 appartementen van 86 m2;
- Koop: 40 woningen (koop) van 109 tot 123 m2;
De nieuwbouw wordt volgens de regels van de gemeente voor minstens 60 procent ‘betaalbaar’. Voor koopwoningen betekent dat in 2025 een maximumprijs van 402.000 euro. De grens voor ‘betaalbare huur’ ligt in 2025 bij 900 euro.