Top-overleg, minister betrokken bij oplossen probleem Gastenhuis
Het gebouw staat al sinds april 2024 leeg: 41 appartementen voor dementerenden kunnen niet worden gebruikt.
Het stroomprobleem bij het Gastenhuis aan de Groene Loper heeft de aandacht van politiek Den Haag. Bij het overleg op 8 oktober tussen projectontwikkelaar Ballast Nedam Development en netwerkbeheerder Enexis was óók een vertegenwoordiger van het ministerie van Volkshuisvesting (VRO) aanwezig. Dat bevestigen Ballast Nedam en Enexis.
Sterker nog, minister Mona Keijzer is betrokken bij ‘dit dossier’ en een ‘deskundige medewerker van het ministerie was aanwezig bij dit overleg’, verklaart Maarten Wittens. Hij is directeur van de regio Zuid-west van Ballast Nedam Development. Ook een vertegenwoordiger van belegger Amvest zat aan tafel, waardoor er sprake was van een echt topoverleg.
Probleemdossier
Wat is het probleem bij Het Gastenhuis? De discussie gaat momenteel over wanneer en hoe Het Gastenhuis stroom kan krijgen, waardoor de zorgwoningen voor mensen met dementie in gebruik kunnen worden genomen. Het gebouw is sinds begin 2024 klaar maar staat leeg door het ontbreken van een goede stroomvoorziening. Pas in 2028 of zelfs 2030 zou dat probleem opgelost worden, tot grote schrik van potentiële bewoners en buurtbewoners die bang zijn voor verloedering van het gebouw en de omgeving.
Ballast Nedam Development, opdrachtgever voor het gebouw, zit met Het Gastenhuis in zijn maag. De oorspronkelijke koper Amvest, wil het pand nog niet overnemen, want ‘het is nog niet af. Er is geen stroom’, zo redeneert Amvest. De zorgorganisatie Het Gastenhuis, die met geld van belegger Amvest meer zorgpanden in het land opent, zit ook klem, want de cliënten kunnen niet terecht in het Maastrichtse gebouw. De Amsterdamse zorgaanbieder stopte daarom enkele maanden geleden met advertenties voor het werven van personeel en bewoners.
Positief gevoel
Maarten Wittens van Ballast Nedam heeft een positief gevoel overgehouden aan het overleg op 8 oktober. ‘Het is een gezamenlijke zoektocht en iedere partij heeft zo zijn eigen uitdagingen. Maar we maken in onze beleving voortgang en dat is positief. Ruim een maand geleden meldde hij dat Ballast Nedam aan een alternatief stroomplan werkt met een batterij als opslagmiddel voor energie. Dat zou de stroomvraag van het enorme gebouw flink laten zakken, waardoor Het Gastenhuis wél sneller dan verwacht stroom kan krijgen en kan openen.
Hoe concreet dat alternatieve plan vorige week besproken is, weet Enexis-woordvoerster Jessica Grootenboer niet, maar ze weet wel dat er verder gekeken wordt naar ‘eventuele oplossingen, zolang deze maar binnen de wet- en regelgeving passen’. ‘We blijven in gesprek’, zegt ze om daarna meteen duidelijk te maken dat het een moeilijk onderwerp blijft.
Regels zijn regels
De overheid heeft afspraken gemaakt welke groepen voorrang krijgen op het netwerk áls er stroom is. Want dat laatste is nu net het probleem bij Het Gastenhuis. Het Limburgse stroomnet zit vol. Er zijn niet genoeg kabels en apparaten om alle stroom te vervoeren. Er bestaan dan ook wachtlijsten voor Het Gastenhuis, bedrijven en andere instellingen.
Grootenboer van Enexis: ’Er is geen stroom beschikbaar. Komt er stroom vrij dan moet je je als netbeheerder houden aan de wettelijke prioriteringslijst die regelt wie voorrang krijgt. Je kan niet zeggen: die partij krijgt nu wel stroom en de ander niet. Dan worden we op de vingers getikt door de toezichthouder. We hebben ons aan de regels te houden.’ Woningen en de gezondheidszorg bijvoorbeeld hebben voorrang op stroom. Maar de combinatie van wonen en zorg zoals Het Gastenhuis staat niet op de lijst.
Lastig parket
De woordvoerster denkt daarom dat de politiek in Den Haag aan zet is om te kijken naar de landelijke regels om meer mogelijk te maken op het moment dat er wel capaciteit is. ’Nou ja, er moet wel wat gebeuren. Vooralsnog is het een lastig parket, zeker omdat er nu geen stroom is en prioriteren dus niets oplost.’
Het optimisme van Wittens is dus nog niet helemaal geland op het Bossche hoofdkantoor van Enexis, zo blijkt. Maar misschien wordt het ingewikkelde Gastenhuis-dossier straks wel geholpen door de extra aandacht van de minister in Den Haag. Wordt beslist vervolgd.
Ballast Nedam: ‘Het is een gezamenlijke zoektocht.’
De omwonenden zijn bang voor verloedering van gebouw en hun woonomgeving.