ProRail bekijkt schrappen ‘parkeer’-sporen, geen nieuwe passerelle

De situatie nu: de sporen en het station vormen een barrière tussen Wyck en het oostelijk deel van de stad.

Lees ook:
Spoorplan aangepast aan vraag naar woningen

ProRail gaat in opdracht van de gemeente onderzoeken of aan de Wyckerpoort-kant van het stationsemplacement sporen kunnen vervallen. Als dat zo is -en dat blijkt in 2025- dan wordt die ruimte gebruikt voor de bouw van woningen en voor een vervanger van de passerelle als oversteek over het emplacement.

Dat hebben  bestuurders van het Ministerie van volkshuisvesting (VROM), provincie Limburg en de Regio Zuid-Limburg begin november afgesproken. De bestuurders overlegden over het plan ‘Limburg Centraal’ waarin staat dat onder andere Maastricht binnen 1,5 kilometer van het station vòòr 2040 1.850 woningen gaat bouwen. Met het plan willen rijk, provincie en gemeenten de woningnood aanpakken en voor banen zorgen. Tijdens het overleg is ook afgesproken om te werken aan een snelle aanpak van de problemen met elektriciteitsvoorziening.

Rond het spoor
De uitkomsten van het overleg sluiten aan bij de jongste versie van het spoorplan ‘Rond het spoor’. Dat is begin 2024 door de opstellers Luc Soete en Jo Coenen aangepast om de woningbouw van Limburg Centraal mogelijk te maken. De eerste fase van het plan gaat uit van het opruimen van sporen aan de Wyckerpoort-kant. Precies daar kunnen zo’n 750 woningen worden gebouwd en ook wordt een nieuwe passerelle  korter en dus goedkoper.

‘Comfort-knelpunt’
Het besluit om de passerelle nu niet te vervangen is opvallend. In 2023 meldde de gemeente nog dat er een nieuwe verbinding voor voetgangers moest komen tussen het station en Meerssenerweg omdat de passerelle niet voldoet aan de veiligheidseisen. Te laag, te smal met te smalle trappen naar de perrons 5 en 6, werd toen gezegd. ProRail studeerde twee jaar lang op het probleem passerelle en zegt nu dat er sprake is van een ‘comfort-knelpunt’ en dat er geen ‘veiligheidsissue’ is.