2.
Old Hickoryplein, monument voor naoorlogse woningbouw

Ook na de Tweede Wereldoorlog is er woningnood. Maastricht antwoordt met de ontwikkeling van nieuwe buurten. In Wyckerpoort wordt de Generaalsbuurt gebouwd en tussen 1954 en 1960 volgt een bijzonder ontwerp: het Old Hickoryplein met meer dan 200 etage-woningen. De woningen staan in een rechthoek om het voormalige stort van de Mosa-fabriek want op dat stort is de fundering te diep en dus te duur.

Ontwerper van het stedenbouwkundig plan is directeur stadsontwikkeling Frans Dingemans. Hij bedenkt het grote plein met woningen voor grotere en kleinere gezinnen, een kerk, de Don Bosco jongensschool en de meisjesschool ‘Sterre der Zee’. Ook komen er winkels, van slager tot snoepwinkeltje. Het zal toeval zijn: Dingemans bouwt met alle elementen die in de jaren vijftig een parochie vormen rond aan het plein inclusief de Heilige Familiekerk. Het ontwerp voor de woningen is van het architectenbureau Swinkels Salemans. Het geheel trekt nog steeds de aandacht: tal van architectuurstudenten worden door hun docenten meegetroond naar dit markante plein.
Helaas brengen de moderne tijdenmet zich mee dat kerk en winkels zijn verdwenen, alleen ‘Fietsedokter Michel’ houdt stand. Basisschool De Letterdoes staat nu op de plaats van de kerk. Woningstichting Servatius heeft de woningen in 2022 en 2023 opgeknapt.

Soldaten van de Old Hickorydivisie bereiken via de Heerderweg de gemeentegrens van Maastricht. Heer was toen nog een zelfstandige gemeente.

Luchtfoto van het plein met de Heilige Familiekerk.

Met de naam Old Hickoryplein eert Maastricht de Amerikaanse divisie van die naam die de stad in september 1944 bevrijdt.het plein staat een gedenkboom met plaquette.

De bouwplaats eind jaren vijftig: de aannemer is nog volop aan de slag. Meer dan zestig jaar later zijn de fats in 2022 en 2023 opgeknapt.