De Tweede Wereldoorlog houdt ook huis in Wyckerveld. Zie bijvoorbeeld de ‘Stolpersteine’ voor de woningen van de Joodse inwoners die door de nazi’s naar kampen werden weggevoerd. Je vindt de stolpersteine onder andere voor Koningsplein 20B, Heerderweg 41 en 47B.

Ook bombardementen maken slachtoffers, op 9 september 1940 worden in een woning aan de Meerssenerweg- hoek Prof. Nypelsstraat een moeder en drie dochters gedood. Een plaquette in de entreehal van de Mosa-fabriek herinnert aan drie medewerkers die overleden tijdens verplichte tewerkstelling in Duitsland.

Aan al dat leed en aan de euforie bij de bevrijding (voor Wyckerpoort 13 september 1944) herinnert het Bevrijdingsmonument. Het is een ontwerp van Charles Eyck (1897-1983) die bij de onthulling op 13 september 1952 aanwezig is. Elk jaar op 4 mei herdenkt het Comité Dodenherdenking Maastricht-Oost de slachtoffers van oorlogsgeweld. Want, zei voorzitter Willem Wolters in 2023: ‘Wij mogen onszelf zijn, daar hebben mensen grote offers voor gebracht.’

7.
Herdenking voor de mensen die grote offers hebben gebracht

Het monument van Charles Eyck toont acht mensen. Centraal figuur is een Amerikaanse soldaat die het het V-teken maakt. Rondom hem een arbeider met een hamer (wederopbouw), een man met verbroken ketens (verzet), twee dansende kinderen met hun moeders en een treurende vrouw.

Augustus 1952, opbouw van het monument.