Nieuw plan van Ballast Nedam om Gastenhuis te redden: een super-batterij
Foto Ramon Berghmans Laudy
Ballast Nedam Development heeft netbeheerder Enexis een alternatief ‘stroomplan’ gestuurd in de hoop dat het maanden leegstaande ‘Gastenhuis-pand’ alsnog snel stroom krijgt. De projectontwikkelaar denkt aan de installatie van een batterij om stroom op te slaan. De 160 zonnepanelen van het Gastenhuis-dak moeten deze ‘super-batterij’ voeden.
Dat meldt Maarten Wittens, regio-directeur zuid west van Ballast Nedam op vragen van de redactie van ’t Peurtsje en deze website. In het nieuwe stroomplan daalt de stroombehoefte ‘aanzienlijk’. Daardoor kan het gebouw met 41 appartementen voor dementerende ouderen toch gebruik maken van het elektriciteitsnet.
Sfeer verbeterd
Of het plan van Ballast Nedam slaagt, is de vraag. Enexis had enkele maanden geleden verklaard dat het gebouw pas in 2028 of zelfs 2030 kon worden aangesloten door gebrek aan stroomcapaciteit. Toen klaagde de Ballast-topman over het totale gebrek aan meedenken door Enexis. De sfeer lijkt nu verbeterd, gezien de laatste uitlatingen van Wittens. Ook Enexis bevestigt desgevraagd dat er inmiddels ‘zeker gesprekken’ worden gevoerd.
Dat er een capaciteitsprobleem bij Enexis is, snapt Ballast Nedam zelf ook goed, zegt Wittens: ‘Enexis denkt met ons mee aan een oplossing, maar heeft zelf ook een grote uitdaging vanwege de netcongestie (overvol netwerk red.).’ Hij kan dan ook niet zeggen of 2028 als openingsdatum door het alternatief van Ballast Nedam echt van de baan is.
Amvest neemt pand nog niet over
De projectontwikkelaar zit met het gebouw in de maag want de oorspronkelijke koper, beleggingsmaatschappij Amvest Living & Care, wil het prachtig gedesignde pand niet over nemen. Eind 2021 meldde Amvest nog enthousiast dat het een koopovereenkomst had gesloten met Ballast Nedam: ‘Amvest brengt het Gastenhuis naar Maastricht.’
‘Het is nog niet af’
Drie jaar later is het pand aan de Groene Loper wel afgebouwd, maar is de koop niet doorgegaan. ‘Het pand is nog niet van ons. Het is nog niet af’, reageert Amvest-woordvoerster Marieke van Kruiningen. Amvest is nog steeds bereid het gebouw over te nemen. Op de vraag wat Amvest gaat doen als de stroomaansluiting toch in 2028 of later gereed zal zijn, wil de woordvoerster geen commentaar geven: ‘Daar doe ik geen uitspraak over’.
Toch géén voorrang
Lange tijd zag het er naar uit dat Ballast Nedam zou kunnen profiteren van een nieuwe overheidsmaatregel waarbij instellingen van maatschappelijk nut voorrang zouden kunnen claimen bij een aansluiting op het overvolle stroomnet.
Dat blijkt helaas niet mogelijk, meldt Wittens bedroefd. ‘In 2023 gaf de toezichthouder op het stroomnet ACM aan dat de netbeheerders voorrang zouden mogen geven aan projecten zoals woningbouw én de gezondheidszorg. Daar hebben ze helaas geen rekening gehouden met de combinatie woonzorg. Hierdoor komt onze categorie niet in aanmerking voor prioritering.’
Toch geeft de Ballast-directeur niet op. Hij dient bij Enexis toch een prioriteringsverzoek in. Met de toezichthouder ACM wil hij nog eens over het Gastenhuis praten om zo snel mogelijk stroom te krijgen.
Uit de etalage
Bij zorgorganisatie Het Gastenhuis uit Amsterdam, die het pand van Amvest zou huren, is de hoop om ‘hun huis’ in Maastricht snel te openen, nog niet vervlogen. Wél zijn alle advertenties om personeel en bewoners te werven voor het nieuwe Gastenhuis in Maastricht van de website verwijderd.
‘Zolang er geen concrete oplossing of openingsdatum is, vinden wij het gepast om geen nieuwe potentiële bewoners te werven’ schrijft woordvoerster Daniëlle Smeets van Het Gastenhuis in een reactie. Je zou daarmee alleen maar verwachtingen scheppen die de organisatie niet kan waarmaken, vindt ze. Het Gastenhuis zegt dat werknemers en de geïnteresseerde bewoners goed op de hoogte worden gehouden.
Het Gastenhuis zit ook klem, is immers afhankelijk van andere partijen: ‘Als beoogde huurder van het pand zijn wij afhankelijk van de voortgang van andere betrokken partijen. We wachten af welke mogelijkheden er zijn om het pand operationeel te krijgen’, aldus Smeets.
Al maanden een rommeltje
Dat afwachten doen ook de buren van de net afgebouwde woningen van Fleur en Jolie. Zij kijken al maanden tegen een lelijk hekwerk aan dat om het Gastenhuis-pand staat. De fietsstraat Dillenburg, de verbinding tussen Frederik Hendriklaan en Sibemaweg, is geblokkeerd. De stoepen zijn niet af. Het terrein is een rommeltje. Ondanks de hekken staat de eerste graffiti al op het groene elektriciteitskastje van het complex.
De angst dat het gebouw gekraakt of beschadigd zal worden, heeft Maarten Wittens van Ballast Nedam niet: ‘Formeel is het nog een bouwterrein. Er staan hekken omheen. Bovendien wordt het gebouw fysiek en digitaal beveiligd. Ook is ons bouwbedrijf Laudy regelmatig aanwezig op de bouwlocatie.’
Een zaak wordt wel duidelijk na een rondje langs de partijen: de sfeer is verbeterd. Er wordt weer gepraat. Wittens: ’We zien de oplossing meer in de vorm van een gezamenlijk probleem dat alle partijen willen oplossen. Er is in onze ogen een groot maatschappelijk belang mee gepaard. Dat het gebouw in gebruik kan worden genomen om demente mensen een huis te bieden.’