Wethouder heeft niets met verzet tegen verhuizing Sint-Maartenscollege
Maastricht bouwt geen scholen voor leerlingen van buiten de stad en wat is nou 3 kilometer extra fietsen.
Dat is in het kort de reactie van wethouder Johan Pas op een deel van de bezwaren tegen de verhuizing van het Maartenscollege. De online krant De Nieuwe Ster interviewde Johan Pas en vroeg hem naar zijn kijk op de bezwaren.
Over het wegvallen van leerlingen vanuit het Heuvelland als de school naar West verhuist: ‘We zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen over heel Maastricht voor Maastricht. Het is fijn dat we leerlingen uit het Heuvelland trekken, maar dat is niet primair onze taak.’
Afstanden zijn goed te doen
Ook de extra fiets-afstand vanuit oost naar de locatie achter de Brusselse Poort: ‘Kinderen uit Malberg of Oud-Caberg die nu naar het Porta Mosana fietsen omdat daar bijvoorbeeld tweetalig onderwijs is, fietsen acht kilometer. Dat is de verste afstand die je in Maastricht kunt afleggen. Het Sint Maartens ligt op dik drie kilometer afstand van de plek waar de nieuwbouw is voorzien. Ik wil maar zeggen: in de stad zijn de afstanden goed te doen. Een paar kilometer fietsen kan geen bezwaar zijn.’
Hele stad afgepeld
De wethouder stelt dat de plekken voor de nieuwe gebouwen voor het voortgezet onderwijs het resultaat zijn van een intensieve speurtocht: ‘We hebben de hele stad afgepeld waar welke school het beste terecht zou kunnen. Daarbij hebben we ook gekeken naar de Groene Loper voor de nieuwe vmbo-havo-school. Maar dat is financieel en qua ruimtelijke inpasbaarheid geen haalbare kaart,’ zegt de wethouder in het interview met De Nieuwe Ster.
Sint-Maartenscollege vertrekt 2028 uit Wyckerpoort
In 2028 vertrekt het Sint-Maartenscollege uit Wyckerpoort. De gemeente bouwt aan de Eenhoornsingel in Maastricht-West een nieuw gebouw voor de scholengemeenschap. Daar krijgen straks 1.400 leerlingen van vmbo-tl, havo en vwo les.
Het college van burgemeester en wethouders heeft dat dinsdag 19 november bekend gemaakt. De gemeenteraad beslist begin 2025 over dit plan. De verhuizing van het Sint-Maartenscollege is onderdeel van het plan om het voortgezet onderwijs voor circa 5.000 leerlingen te spreiden over de stad. De bouw van nieuwe sportzalen voor alle scholen hoort bij het spreidingsplan. In totaal kost het plan de gemeente circa 140 miljoen euro.
Van toplocatie naar slechtst denkare plek
‘Wij staan een toplocatie af en krijgen er de slechtst denkbare plek voor terug.’ Met die boodschap voerden medewerkers van het Sint-Maartenscollege in 2023 verzet tegen het verhuisplan. Er kwam zelfs een korte vrijdagmiddag-staking aan te pas om het verzet kracht bij te zetten. Het verzet werd gedragen door een petitie die meer dan 3.000 mensen ondertekenden.
De tegenstanders zijn bang dat de verhuizing naar Maastricht-West de school leerlingen uit oost en uit de regio (Cadier en Keer, Gronsveld, Eijsden) gaat kosten. Die zouden de extra reis en oversteek over de Maas niet gaan maken en dus kiezen voor een andere school. In West zelf zijn volgens de tegenstanders onvoldoende nieuwe leerlingen te verwachten vooral voor het VWO.
Van school naar rechtbank
Het vertrek van het Sint-Maartenscollege maakt de weg vrij voor de sloop van het scholencomplex aan de Noormannensingel. De gemeente heeft al een overeenkomst met het Rijksvastgoedbedrijf om hier een nieuwe rechtbank te bouwen. De nieuwbouw kan in 2028 starten als het Sint-Maartenscollege de oversteek naar maastricht-West heeft gemaakt.
Hier komen de scholen voor voortgezet onderwijs
Op de volgende vier locaties komen nieuwe schoolgebouwen:
2025-2028 - Nieuwbouw aan de Oude Molenweg voor het Porta Mosana College, havo en vwo (circa 1500 leerlingen)
2025-2028 - Nieuwbouw aan de Eenhoornsingel voor het Sint-Maartenscollege voor
vmbo-tl, havo en vwo (circa 1.400 leerlingen)
2028-2031 Nieuwbouw aan de Bemelerweg en Bemelergrubbe voor vmbo en havo inclusief voortgezet speciaal onderwijs (circa 1350 leerlingen);
2027-2029 - Uitbreiding op het terrein en verbetering in het gebouw aan de Nijverheidsweg voor het Bernard Lievegoed College voor vmbo basis/kader/tl, havo en vwo (circa 1200 leerlingen).