Ruil stoeptegels voor gratis groen
Nelle Driessen legt de groene winst vast in de Prof. Thomassenstraat: stoeptegels eruit, groen er in. Zo simpel kan het zijn.
Minder beton en meer groen rondom jouw huis? Het staat op jouw actielijstje of je zet het er op want zaterdag 26 oktober krijg je gratis planten.
In stadstuin De Greune Luiper kun je tussen 10 en 15 uur stoeptegels inleveren. Voor elke tegel krijg je een plantje met een maximum van 10 plantjes. Het is een actie van CNM en onderdeel van de campagne ‘tegel wippen’. De bedoeling is dat rondom jouw huis stoeptegels plaats maken voor (gevel)tuintjes. Want meer groen is goed voor de natuur, houdt regenwater vast, maakt de buurt mooier en helpt tegen de hitte in de stad.
De medewerkers van CNME adviseren en helpen bij het weghalen van de tegels en het klaar maken van de grond voor jouw nieuwe plantjes.
Met een beetje moeite van grijs naar groen. Ja, dat kan
Van Oppenstraat in Wittevrouwenveld, Nelle Driessen kijkt met bewondering naar het groen dat Ida en Romain Giesen hebben geplant.
Moet het altijd veel geld en moeite kosten? Nee, absoluut niet. Met een kleine ingreep is veel resultaat te halen.
Dat werd in september 2023 duidelijk tijdens de groede voorbeelden-wandeling met Nelle Driessen van CNME aan weerszijden van de Groene Loper. Een paar stoeptegels wegpakken biedt al ruimte voor een mooie, groene mini-voortuin zoals duidelijk wordt in de Professor Thomassenstraat en in de Van Oppenstraat in Wittevrouwenveld. Ida en Romain Giesen hebben daar in 1,5 maand tijd een verbluffende vergroening mee bereikt aan de straatkant van hun nieuwe woning. De blauwe regen zwaait de scepter maar ook de kleinere planten bewijzen dat Nelle Driessen gelijk heeft als ze wijst op het groeizame weer van juli en augustus. ‘We houden van groen’, is het eenvoudige antwoord van Romain op de waarom-vraag.
Dat hun mini-voortuin meteen ook veel insecten zoals bijen aantrekt is mooi meegenomen. Dat geldt ook voor het effect op de opwarming van de binnensteden. Bij één tuintje is dat effect natuurlijk bescheiden maar als nou ’s meer mensen meededen, dan wordt het andere koek. Meer groen en minder stenen en asfalt is een broodnodige ingreep in de stad. Het werd nog eens duidelijk onderstreept door onderzoek van de De Limburger in augustus 2023. Uit het artikel blijkt dat de wijken van Maastricht-Oost zoals Wyckerpoort het meest opwarmen van alle onderzochte steden in Limburg.
Koele oase
Georgi Verbeeck aan de President Rooseveltlaan pakte zowel voor- als achtertuin aan. Aan de voorkant geeft hij het groen alle ruimte maar wie de achtertuin binnenloopt, staat perplex. Met hulp van Nelle Driessen is hier in de beperkte ruimte een groene, koele oase gegroeid. In anderhalf jaar tijd hebben de snelgroeiende wilgen een formaat bereikt dat zorgt voor schaduw. Zo krijgt de langzaam groeiende boom centraal in de tuin de tijd om de omvang te bereiken doe nodig is als schaduw-brenger. Op de begane grond groeit en bloeit het naar hartelust. Georgi houdt van groen, het groen houdt ook van hem, dat is duidelijk. Hij wordt beloond met een milieuvriendelijke tuin die vogels en insecten aantrekt en ook nog ’s privacy biedt: ‘Ik hou van dit kleine stukje natuur.’
Groene daken
Zijn ‘natuurgebied’ wordt misschien uitgebreid want Georgi heeft interesse in de groene daken-actie van CNME. Wie een sedum-dak of een dak met een bloemenveld laat aanbrengen op een plat dak betaalt maar een deel van de kosten. Is het dak zes vierkante meter of minder, bijvoorbeeld op een schuurtje, dan is het groene dak zelfs gratis. Wie wil zien hoe zo’n groen dak er uit ziet, kan de voorbeelden bekijken in de tuin van het Klimaathuis aan de President Rooseveltlaan. Daar staan veilingbakken met voorbeelden op straatniveau.
De wandeling van Nelle Driessen is bedoeld om te laten zien dat een groenere wijk geen mega-acties nodig heeft. Met veel kleine stapjes komen we er ook. En de beloning bestaat uit een mooiere buurt waar ook insecten zich thuis voelen en die tijdens hittegolven koeler is.
De oase van Georgi Verbeeck aan de President Rooseveltlaan: koel en groen.