Marcus schildert Wyckerpoort kleur op de wangen

Het ontwerp van Marcus Debie voor de eerste muurschildering van drie in Wyckerpoort.

Hij schildert over de hele wereld op hoog niveau en op XXL-formaat: Marcus Debie. Nu doet hij dat in Wyckerpoort op maar liefst drie plekken. Zijn eerste kunstwerk wordt het portret van een jong meisje op de muur van het appartementen-complex van Servatius op de hoek van de Professor Cobbenhagenstraat en de Professor Kernstraat.

Daarna volgen schilderingen op de muren van de doorgang van het Old Hickoryplein naar de Generaal Eisenhowerstraat en een energiegebouw van Enexis in de Professor Mullerstraat. Het project ‘Wyckerpoort Noord in de grondverf’ van het Buurtnetwerk Wyckerpoort is mogelijk dankzij een bijdrage uit de Burgerbegroting.
De schildering komt op twee muren van 11 meter hoog en ieder 5 meter breed. Dat is qua afmetingen meteen een aardige binnenkomer al heeft Marcus Debie ervaring met nog grotere muren tot 40 meter hoog.

Rock Werchter
Zijn carrière begon met graffiti zoals de meeste mensen dat kennen. Maar wat hij nu doet, een opleiding aan de Kunstacademie en vele jaren ervaring later, heet in zijn internationale wereld ‘urban fine art’. En de wereld van Marcus Debie is inmiddels aardig internationaal. In 2023 schilderde hij een kunstwerk op een toren van zeecontainers voor Rock Werchter. Andere werken van zijn hand vind je onder meer in Australië, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Italië. In 2023 werd hij genomineerd voor de Dutch Street Art Awards.

Eén met de natuur
Het artiesten-alias van Marcus is GOMAD: Grafisch, Ontwerp, MArcus en de ‘D’ van Debie. Wie met andere ogen leest, ziet ‘go mad’, oftewel ‘doe ’s gek’.
Dat is niet wat Marcus Debie doet als hij begint met zijn ontwerpen. ‘Mijn schilderingen bestaan altijd uit mensen, flora en fauna. Die wil ik verbinden om te benadrukken dat we één moeten zijn met de natuur. Zo heb ik altijd ook een boodschap, mijn mural moet meer zijn dan een mooi plaatje.’ Om de hang naar verbinding te benadrukken, vind je in zijn murals ook altijd een cirkel terug. En natuurlijk zijn ‘trademark’, sorry handtekening: de GOMAD-vorm opgebouwd uit ellips-vormen.

Aangepaste set kleuren
De handtekening van Marcus wordt eind oktober zichtbaar op de flat als onderdeel van een ontwerp waarin het portret van een meisje centraal staat. Om haar heen gegroepeerd zie je straks klaprozen en een set aangepaste kleuren: ‘Ik wil hier niet al te schreeuwerig uitpakken met kleuren, de mural moet bij de buurt passen.’ Ook houdt Marcus Debie rekening met de rode kleur van de gevel waar hij op werkt. Die zal op plaatsen zichtbaar blijven en zo een onderdeel worden van de schildering.

Referentiepunten
Het werk aan de eerste mural is 14 oktober gestart met het aftekenen van een raster van blokken van 50 bij 50 centimeter. Tijdens een avond-sessie heeft Marcus zijn ontwerp op de muren geprojecteerd zodat hij contouren kon overnemen. ‘Je wilt zoveel mogelijk referentiepunten hebben als ik begin.’ Het feitelijke aanbrengen van de verf gebeurt met spuitbussen (‘kleurvaster en houdt langer dan de beste latex-verf’). De datum van de officiële onthulling wordt binnenkort bekend gemaakt.

‘Bijna iedereen die langs loopt, reageert. Leuk is dat. En de mensen die hier wonen, zijn ook vriendelijk. Ik heb al van meerdere bewoners het aanbod gekregen om bij hun te pauzeren.’