[ Bijzondere buren ]
Reisboekenschrijvers Janine en Walter:
Ik Vertrek…. Naar de Groene Loper
‘Soms kom je de kopers van jouw boeken tegen. Die kloppen dan op de deur van de camper: ‘wij hebben een boek van jullie’. Dat is zo leuk.’
Voor de serie Bijzonder Buren ontmoeten we de oud-journalisten Janine Stougie en Walter Devenijns. Hun verhaal is een variant op de tv-serie ‘Ik vertrek’. Maar zij vertrekken niet helemaal uit Nederland, ze verkassen van Zwolle naar de Groene Loper in Maastricht. En ook voor een deel naar Spanje. Daar reizen ze elk jaar maandenlang rond om weer een nieuw reisboek te kunnen schrijven.
De kredietcrisis en heibel met de baas maken in 2014 een einde aan de lange loopbanen van Walter en Janine als journalist. Dat gaat gepaard met pijn. Janine: ‘Je komt in een rouwproces van denk ik een jaar. Dat was best heftig’. Financieel blijven ze overeind dankzij zuinig leven, een ontslagvergoeding en een uitkering van het UWV. Het duo denkt uiteraard na over de toekomst. Ze kiezen voor een koerswissel: ze gaan digitale reisboeken schrijven over de binnenlanden van Spanje.
Doe-het-zelf
Spanje is dan al bijna 30 jaar hun vakantiebestemming, steeds de streken die nog niet zijn ontdekt door de massa-toerist. En het valt hun op dat daar in Nederland amper informatie over is te vinden. Een ‘hele ervaren, enthousiaste UWV-begeleider’ helpt ze op weg. Walter: ’We mochten met behoud van de uitkering ons eigen bedrijf opzetten.’ Omdat het kan en omdat het financieel moet, kiezen ze voor een totale doe-het-zelf-aanpak: ze doen onderzoek, schrijven teksten, fotograferen, verzorgen de vormgeving en bouwen een website.
Best ‘tricky’
De eerste stappen zijn spannend, herinnert Walter zich: ’We vonden het best ‘tricky’ dat je samen financieel afhankelijk wordt van één bedrijf.’ Het duo gaat aan de slag en stelt een eerste boek samen. Daar komt trouwens het woord ‘Spanje’ niet in voor want het is een bundeling van verhalen van Janine’s oud-collega Willem van der Veen van de Zwolsche Courant. ‘Het was onze oefenstof, we wilden kijken, kunnen wij dat een digitaal boek als PDF-bestand maken?’ Het antwoord op die vraag is ja: inmiddels staat de teller op zes grote reisboeken en een aantal kleinere uitgaven waaronder reisroutes compleet met een GPX-bestand voor de navigatie.
Rondscharrelen
Ze kopen het ‘gereedschap’ voor hun nieuwe toekomst: een camper, plus uitrusting , laptops, camera plus een website en gaan op pad. De reizen naar de minder bekende streken in Spanje duren steeds zo’n drie maanden. Thuis in Zwolle bereiden ze zich goed voor met een zeer gedetailleerde Spaanstalige reisgids, Google en andere internet-bronnen. ‘Als we er zijn wisselen wij stad en natuur af. We scharrelen rond en letten goed op wat de Spanjaarden er zelf interessant vinden. De Spanjaarden zijn ontzettend aardig, ze doen alles om je te helpen’, weet Janine.
Sinds april 2024 wonen ze aan de Groene Loper waar de volgende reis wordt voorbereid.
Op de bouwplaats aan de Groene Loper: ‘wonen in Maastricht’ is ‘leven in Maastricht’.
Die eerste voorzichtige kus
Ze reizen steeds vaker en na acht jaar raken ze de band met Zwolle als thuisbasis meer en meer kwijt. Daar staat hun te grote huis vaak leeg, onzin vinden ze als je zoveel op reis bent. Dus gaan ze op zoek naar een kleiner huis. Zwolle valt af want ‘daar worden veel woningbouwplannen gelanceerd, maar het is maar zelden dat er daadwerkelijk wordt gebouwd. In Maastricht wel.’
Het speurend oog valt dus op Maastricht. Een rol speelt ook dat Walter er familie heeft en dat stad en natuur in de smaak vallen. Ja, dan is er natuurlijk ook nog de herinnering aan die eerste voorzichtige kus samen: jawel, in Maastricht.
De nieuwbouw aan de Groene Loper trekt binnen Maastricht de aandacht en ze hakken de knoop door. Sinds april 2024 wonen ze aan de Groene Loper waar de volgende reis wordt voorbereid. De keuze is gevallen op Extremadura in het hart van Spanje, een provincie zo groot als Nederland, dunbevolkt maar boordevol natuur en geschiedenis. Walter: ‘Het is zo’n mooi gebied, het is zonde dat er zo weinig mensen naar toe gaan.’
Meer ‘schwung’ en leven
Het tekent Janine en Walter dat ze ‘wonen in Maastricht’ ook zien als ‘leven in Maastricht’. Het eerste jaar hebben ze bewust geen lange reis gemaakt om hier goed te aarden. Dat inburgeren bestaat niet uit wachten op de bank maar uit actie: Walter is sinds kort vrijwilliger bij de redactie van ’t Peurtsje en de website van Wyckerpoort. Janine helpt als vrijwilliger bij de kruidentuin op het Oranjeplein, de plantenbakken op het Wittevrouwenplein en de ecologische winkel Gedeelde Weelde (samen met Walter). Janine: ‘We willen echt mensen leren kennen en integreren.’ Walter: ‘Je moet een anker hebben in je leven en dat is voor ons nu Maastricht.’ Dat bevalt goed: ‘We komen overal mensen tegen, je leert elkaar kennen en Maastricht heeft toch echt meer ‘schwung’ en leven dan Zwolle.’
Op hun website lees je over de Spaanse avonturen van Janine en Walter en waarom hun camper ‘Smuikje’ heet.