De eerste woning (en überhaupt het eerste gebouw) van Wyckerpoort is de Villa Wyckerveld.
De bouw start in 1879 voor Eugène Regout, broer van Mosa-oprichter Louis, en zijn gezin. Rond de villa wordt een park aangelegd met een koetshuis, mergelstenen tuinmuren en een poort aan het begin van de oprijlaan. In 1918 koopt de gemeente Maastricht de villa, het wordt een huishoudschool.
Hoofdkwartier
In september 1944, tijdens de bevrijding van Maastricht, zijn leden van het verzet, de lokale KP (knokploeg) de baas in de villa. Zij arresteren collaborateurs en houden die gevangen in de villa. De knokploeg wordt na overleg in Brussel met prins Bernhard omgevormd tot Koninklijke Patrouille. Die naam is nu -vaag- nog te lezen op de hardstenen raamliggers boven de ingang aan de oostkant van de villa. De Knokploegen en de vrijwilligers van na de bevrijding gaan op in het nieuw opgerichte regiment Stoottroepen dat de villa als hoofdkwartier gebruikt. De inzet van de Stoottroepers werd geëerd met een beeld in de tuin voor het terras aan de zijde van de Meerssenerweg. Het beeld is in april 2024 gestolen. Beeldhouwer Charles Eyck ontwierp het beeld. Wat de dieven meenamen is een kopie, het origineel staat in het Oorlogsmuseum in Overloon.
Huishoudschool
Na de oorlogsperiode wordt de villa terug in gebruik genomen als huishoudschool. In de jaren 90 van de vorige eeuw verkoopt de gemeente de villa. De nieuwe eigenaar maakt er een appartementengebouw. Van de oorspronkelijke villa zijn nu het hoofdgebouw, een stukje park en een klein restant mergelstenen muur aan het Thorbeckeplantsoen nog over. En oh ja, en natuurlijk die mooie oude bomen op het terrein van het Sint Maartenscollege. Tot daar en nog verder strekte het villapark zich uit.
3.
Villa Wyckerveld, luxe villa vol historie
Oktober 1944: Amerikaans militair concert in de villa-tuin.
Restant van de tuinmuur aan het Thorbeckeplantsoen. De mergelstenen muur is in 2023 gerestaureerd.
De villa in volle glorie met op de voorgrond het stationsamplacement met stoomtrein.