Ook maximumsnelheid voor fietsers op Groene Loper?

De mix van wandelaars en fietsers op het middenpad van de Groene Loper is toch niet zo’n succes. Een mogelijke oplossing is een snelheidslimiet voor fietsers. Wie als fietser wil opschieten, moet dan naar de rijbaan en die delen met automobilisten.

Dat is een van de mogelijke oplossingen die deskundigen adviseren in een onderzoek naar de problemen op de Groene Loper dat 1 augustus 2024 is gepubliceerd. De onderzoekers noemen geen exacte snelheid voor een limiet, in het rapport spreken zij van ‘langzame’ en ‘snelle’ fietsers. De verwachting is dat de grens ligt bij een snelheid van 20 kilometer per uur.

Op de Groene Loper gaat het om twee problemen:
- auto’s rijden harder dan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur die sinds eind 2023 geldt,
- de helft van de wandelaars heeft hinder van fietsers, zo’n 40 procent van de fietsers heeft hinder van de wandelaars.   

Rondom deze twee hoofdproblemen spelen nog tal van kleinere zaken: fietsers op de rijbaan voelen zich opgejaagd door auto’s. En snelle e-bikers, snorfietsen en brommers rijden ondanks het verbod toch op het middenpad.

Drempels en voorlichting
De gemeente werkt inmiddels aan een pakket met oplossingen:

  • Afremmen van de automobilist door drempels. Die komen er niet eerder dan 2025 en er is op dit moment niet genoeg geld om alle voorgestelde drempels aan te leggen.

  • Voorlichting over gezamenlijk gebruik van het middenpad door fietsers en wandelaars, waarbij de snelle fietser wordt geweerd. Alleen langzame fietsers mogen dan nog op het middenpad.

  • Voorlichting die automobilisten duidelijk maakt dat snellere fietsers de rijbaan ook gebruiken en dat voor iedereen hier 30 km de limiet is.

Rustpad en haastpad
Een andere oplossing is volgens de opstellers van het rapport ‘Wandelen en fietsen op de Groene Loper’ de splitsing van het middenpad. In een ‘rustpad’ waar je ongestoord (vrij van fietsers) kunt wandelen en in een ‘haastpad’, volgens de onderzoekers te gebruiken door ‘zowel wandelaars als fietsers’. Beide groepen weten dat ze op het ‘haastpad’ rekening moeten houden met elkaar, stelt het rapport. 
Er is nog een derde optie voor het middenpad: maak voor wandelaars een apart, smal pad aan de buitenkant tegen de groenstrook aan.

Beleving
De onderzoekers leggen dit keuzepakket aan maatregelen voor maar schrijven tegelijkertijd dat het meevalt met de drukte op het middenpad. Dat is zo breed dat de fietsers en voetgangers elkaar nergens echt in de weg zitten, zo rapporteren ze. De ruimte op het middenpad draagt bij aan de (psychologische) beleving dat het een veilig en rustig pad is, menen de onderzoekers. 

Andere conclusies uit het rapport:

  • De rijbaan is eigenlijk te smal om fietsers te mengen met autoverkeer.

  • Het wegdek van het middenpad is in slechte staat. 

  • Fietsers worden door de inrichting van de zijwegen naar het middenpad geleid. 

  • Scooters mogen niet op het middenpad maar rijden er wel.  

Naar het rapport