Marieke Mourmans sluit haar Steelpannetje
‘Het leek alsof ik voor een heel grote familie stond te koken’
Bijzondere Buur Marieke Mourmans (48) runde met veel liefde en plezier de knusse buurtwinkel ‘t Steelpannetje aan de Heerderweg 97. Maar na 10 jaar is het tijd voor een nieuwe fase in haar leven. Zonder ’t Steelpannetje dat onlangs is gesloten.
Van gedragstherapeut naar maatschappelijk ondernemer
In 2007 komt Marieke op de Heerderweg wonen, zij betrekt het prachtige pand op nummer 97, waar ooit een slagerij huisde. In die tijd werkt zij als beleidsmedewerker in een kinderdagverblijf.
Eigenlijk is Marieke van origine gedragstherapeut en onderzoeker, maar dit beroep is zó zwaar, dat zij op 28-jarige leeftijd noodgedwongen besluit een andere wending aan haar leven te geven.
Marieke kiest voor een baan in de kinderopvang, vormt samen met haar partner een gezin en geeft taalles aan een Somalische vrouw.
Zij werkt dan voor de stichting Humanitas, die vooral bekend staat om de maatjesprojecten. Marieke vindt ook nog tijd om haar passie te volgen: de restaurantopleiding in Tongeren.
Van slagerij naar buurtwinkel ‘t Steelpannetje
Op de Heerderweg 97 is een ruimte beschikbaar die Marieke verbouwt tot een professionele keuken. Als blijkt dat het pand van oudsher nog steeds de winkelbestemming heeft, lukt het Marieke -net op tijd- die te behouden. In 2013 neemt zij het stoere besluit om buurtwinkel ‘t Steelpannetje te starten.
Zij legt zich toe op het bereiden van betaalbare, gezonde en verse maaltijden en het verkopen van streekproducten. Marieke heeft daarbij ook aandacht voor duurzaamheid; zij bereidt de maaltijden met producten uit het seizoen en uit de eigen regio; vlees, stroop, honing en jam komen uit de omgeving en alles wordt verpakt in milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare bakjes. Zowel binnen als buiten ademt ‘t Steelpannetje een sfeer van ouderwetse gezelligheid en gastvrijheid. De originele en authentieke aanblik en inrichting nodigen uit om in de etalage te kijken, op het bankje buiten te zitten of naar binnen te gaan.
‘t Steelpannetje... niet zomaar een naam
Het steelpannetje is de vorm van sterrenbeeld de Grote Beer en wordt daarom als symbool voor de buurtwinkel gebruikt. Maar dat is nog niet alles... in de kelder van het pand, blijkt een klein, blauw emaille steelpannetje te liggen. Dat kan geen toeval zijn en daarmee staan de naam en het logo voor Marieke vast.
10 jaar ‘t Steelpannetje... wat heeft het jou gebracht?
Marieke: ‘’t Steelpannetje heeft mij heel veel voldoening en gezelligheid gebracht. Omdat er veel vaste klanten kwamen, leek het alsof ik voor een heel grote familie stond te koken. Ik maakte gemiddeld 30 maaltijden per dag en dat was fysiek zwaar werk. Ik wist van alle klanten hoe ze heetten en wat ze lekker vonden. De meeste klanten kwamen uit de buurt, maar ik maakte ook gebruik van de duurzame demarrage-fietskoeriers om maaltijden verder weg te brengen. Mijn allermooiste moment van de dag was tussen 16 en 18 uur als de klanten de maaltijden kwamen halen; dan veranderde ik van kok in gastvrouw. Ik heb genoten van de vele persoonlijke contacten en de enthousiaste, positieve reacties van de klanten. Zij konden de verse, gezonde maaltijden erg waarderen.’
Wat betekende ‘t Steelpannetje voor de buurt?
Marieke: ‘Ik heb zoveel positieve reacties uit de buurt gehad...’t Steelpannetje had zeker een verbindende functie en er was genoeg ruimte om persoonlijke verhalen te delen. Vooral ouderen vonden veel herkenning; ‘dat zoiets nog bestáát!’ Ze waardeerden niet alleen de winkel, maar ook de ‘ouderwets’ smakelijke gerechten. En voor 90-plussers bracht Menno de maaltijden als het regende aan huis. De Heerderweg is van origine een heel sociale straat, dus ‘t Steelpannetje paste hier goed; het was een aanvulling op onze straat.’
Zoveel positieve ervaringen en reacties... waarom dan toch stoppen?
Marieke: ‘Het koken is erg arbeidsintensief en fysiek ook zwaar...na 10 jaar vind ik het genoeg geweest en ook het juiste moment om het af te sluiten want je kunt beter stoppen op het hoogtepunt, dan kun je er nog met veel plezier en voldoening op terug kijken.’
Wat geef jij jouw straat of buurt voor cijfer van 0 tot 10?
Marieke: ‘Een 10! Ik vind de Heerderweg een heel groene, gezellige en sociale straat, waar mensen naar elkaar omkijken en iedereen zichzelf mag zijn. De bewoners zijn heel divers; echte Maastrichtenaren, muzikanten, studenten, jong en oud.We hebben hier het straatfeest, bankjes voor de deur, allerlei perkjes, zoals het gezelligheidperkje en het wilde bloemenperkje. Han en Jan en andere buurtbewoners onderhouden ze zelf. Ik vind de initiatieven van Stichting Vrijheidspark ook erg leuk en ik vind het fijn dat de Dodenherdenking terug is op het Koningsplein. Ik vind het heel mooi om stil te mogen staan bij de vrijheid, die niet vanzelfsprekend is. Dit jaar kan ik er ook bij zijn, want andere jaren was ik te druk met de winkel.’
Heb je nog iets voor ons in petto?
Marieke: ‘Misschien breng ik over een tijdje een boekje uit met recepten- en anekdotes.’
‘Mijn allermooiste moment van de dag was tussen 16 en 18 uur als de klanten de maaltijden kwamen halen; dan veranderde ik van kok in gastvrouw.’