Heet water moet Japanse duizendknoop verdelgen

Het resultaat van het gebruik van veel heet water: drijfzand.

Wyckerpoort heeft sinds kort een gebiedje met gevaarlijk drijfzand. Felgele waarschuwingsborden met de tekst ‘Gevaarlijk terrein - drijfzand’ staan bij een modderige poel aan de Heerderdwarsstraat en de Nassaulaan.

De poel is ontstaan door het vernietigen van onkruid, een heel agressief onkruid zelfs: de Japanse duizendknoop. Om de plant echt te vernietigen, worden eerst de wortels uit de bovenlaag verwijderd. ‘Daarna wordt er tot een diepte van 1 meter heet water geïnjecteerd in de grond. Dat water heeft een temperatuur van zo’n tachtig graden. De duizendknoop wordt eigenlijk kapot gekookt’, legt Stadsbeheerder René de Haas uit. Hij is senior medewerker van de afdeling groen van de gemeente Maastricht.

Betonkiller
De Japanse duizendknoop is een gevaarlijk onkruid. De plant is zo sterk dat het dwars door de bodem van huizen kan komen en daardoor alles kapot maakt. Volgens sommigen zou het zelfs door beton kunnen breken, waardoor aannemers huiverig zijn om er te gaan bouwen.

Eén klein worteltje
Het is een plant die ook nog eens lastig te bestrijden is. Er hoeft maar één klein worteltje over te blijven en Japanse indringer schiet opnieuw omhoog en gaat door met z’n vernietigende werk. In Maastricht wordt momenteel de duizendknoop op meerdere plekken aangepakt, aldus De Haas.

Niet wachten
Dat bestrijden wordt normaal gesproken gedaan door het elektrocuteren (onder stroom zetten red.) van de stengel en de wortels, maar dat is een trage operatie. Om de wortels met elektriciteit echt te verbranden en dus te vernietigen moet je de elektrocutie een paar jaar lang herhalen. Het gebruik van heet water daarentegen is snel. René de Haas: ’We willen op deze plek aan de Heerderdwarsstraat niet een paar jaar wachten’. De inrichting van dit stuk grond kan namelijk pas plaats vinden als de duizendknoop is verwijderd.'