Plannen voor zuidelijke toren ‘Beau’ aan de Groene Loper worden nu toch concreet
Artist impression van de woontoren aan de zuidpunt van de Groene Loper. Links van de toren de technische gebouwen voor de tunnel, uiterst rechts het Gastenhuis. Illustratie Ballast Nedam
Zou het dan toch lukken? Krijgt de zuidelijke kant van de Groene Loper in 2025 toch z’n 70 meter hoge toren? George Groot, gemeentelijk projectleider van de A2, is wat dat betreft optimistisch. Hij heeft van de projectontwikkelaar Ballast Nedam Development positieve signalen gekregen, zo vertelde Groot desgevraagd tijdens de laatste bijeenkomst van stadsdeel Oost.
‘Ballast is nu heel concreet aan het kijken naar de informatie die nodig is om door te starten. Vorig jaar was dat moeilijk want de rente liep sterk op en de bouwkosten stegen enorm. Maar het lijkt nu wat meer te gaan leven. Er heeft een soort heroverweging plaatsgevonden’, aldus Groot die namens de gemeente overzicht houdt op het reilen en zeilen aan de Groene Loper.
Geen stikstofprobleem meer
Eerdere geruchten dat de enorme toren, die bijna net zo hoog zou zijn als de 79 meter van de Sint Jan, voor de komende vijf jaar on hold zou zijn gezet, verwijst Groot naar de prullenbak. In 2025 zou er zelfs een begin met het project kunnen worden gemaakt, denkt hij. De aanvang voor de bouw van zo’n 120 tot 150 appartementen zou best snel kunnen want er ligt al een bestemmingsplan. ‘Ze willen het in 2025 proberen met de zuidelijke toren. Als dat kan.’
Doorstart torenproject Beau
’We zijn aan het kijken of we de procedure een doorstart kunnen laten maken, want het was on hold gezet vanwege de stikstofproblematiek. Was hè. Dus het is heel concreet.’ Hoe het dan met de stroom zit, weet Groot niet, want iets verderop ligt het pand van het Gastenhuis dat niet open gaat vanwege een gebrek aan stroom.
Mocht de verkoop van het markante herkenningspunt ergens 2025 beginnen dan is er toch een forse achterstand ontstaan ten opzichte van de planning bij Ballast Nedam. De projectontwikkelaar ging er in eerste instantie vanuit in 2022 met de bouw van het zuidelijke ‘landmark’, getooid met de fantasierijke naam Beau, te kunnen beginnen.
Modder
De stijgende rente waardoor hypotheken duurder worden en het begin van de Oekraïne-oorlog in 2022, waardoor de bouwkosten explodeerden, gooiden echter roet in het eten. Maar niet alleen bij Beau. Een deel van de villawijk Fleur naast de Groene Loper en de Frederik Hendriklaan is niet gebouwd. Tot nu toe kijken de omwonenden niet alleen tegen een verweesd Gastenhuis-pand aan, maar ook naar een modderige vlakte.
Fleur krijgt meer woningen
Volgens de laatste berichten zou in 2025 ook het ontbrekende gedeelte van Fleur (ongeveer 46 woningen) in de verkoop kunnen gaan. De omwonenden van Fleur zijn uitgenodigd voor een informatieavond in januari. Opvallend detail bij het ontbrekende deel van Fleur: het aantal te bouwen villa’s is opgekrikt van 36 naar 46. De hogere kosten moeten ergens betaald van worden.
Aankoop grond bij Heerderweg
De rente op de hypotheekmarkt daalt inmiddels en de Nederlandse economie draait nog steeds op volle toeren. Dat er beweging ontstaat aan de zuidelijke kant van de Groene Loper en Wyckerpoort is dan ook logisch. Zo heeft Ballast Nedam aan de oostzijde van Plaza Padel Maastricht een stuk grond bijgekocht (ontwikkelplot Groene Loper-Heerderweg). Ten zuiden van Beau zou ook nog eens een nieuw kantoorgebouw (locatie Europaplein, tegenover Shurgard) moeten komen, zo werd tijdens de bijeenkomst van stadsdeel Oost duidelijk.
Vertraging Cour
Dat plannen en bouwen toch niet altijd samen gaan, bewijst de vertraging bij Beau, maar ook bij het grote appartementencomplex Cour (fase 6) dat wel tien verdiepingen hoog kan worden. Cour (naast de Koningsflat) dat ook ontwikkeld wordt door Ballast Nedam, is in 2023 aangekondigd. De verkoop zou in het vierde kwartaal van 2024 van start gaan, meldt de website van Ballast Nedam onder het kopje ‘Coming soon’. Maar die termijn is niet gehaald.
Ballast Nedam Development was niet bereikbaar voor commentaar ondanks meerdere mail- en telefoonpogingen. Wordt beslist vervolgd.
De woontoren wordt bijna net zo hoog als de Sint Jan maar meer dan 20 meter hoger dan de Colonel bij het station of de toren van Siza aan de Avenue Ceramique. Foto WikiCommons.