Met de peilzender op zoek naar de hoornaar
Op het gras bij de ingang van de stadstuin staat een koepeltentje van gaas. Binnen is een bijzondere acie aan de gang: met een minuscuul touwtje wordt een minuscule peilzender bevestigd aan een indrukwekkend insect: de Aziatische hoornaar.
Het is imker Willemien Pieters uit Meerssen die de hoornaar met een lok-pot heeft gevangen. Met vaardigheid en geduldlukt het om het 0,15 gram lichte zendertje te plaatsen. De hoornaar wordt tijdens de actie vastgehouden op een kartonnetje. Eenmaal losgelaten kan Willemien op het scherm van de ontvanger zien waar hoornaar en zendertje zijn. Dat wordt uiteindelijk het nest waar de koningin en de anders werkers verblijven. Is het nest gevonden dan haalt Willemien het met een stofzuiger leeg. De vangst gaat drie dagen in de diepvries om de dieren te doden.
Professor Kernstraat
De actie bij de stadstuin is in gang gezet door een melding van een bewoner van de Professor Kernstraat. Die melding komt via de website waarneming.nl binnen bij een bedrijf dat is ingehuurd door de provincie Limburg. Elke melding wordt gecontroleerd waarna een medewerker, in dit geval Willemien, op pad gaat om de hoornaars te vangen.
De Aziatische hoornaar wordt bestreden omdat het dier op insecten jaagt, vooral bijen en libellen. De honger is groot, de hoornaar verwoest in korte tijd bijenvolken en vermindert het aantal inheemse insecten. De Aziatische hoornaar maakte in 2005 de oversteek naar Frankrijk, vermoedelijk met een vracht aardewerk uit Azië. Vanuit Frankrijk verspreidt de soort zich langzaam door Europa. Inmiddels is de hoop opgegeven dat de Aziatische hoornaar kan worden verdreven. Willemien Peters: ‘Wat wij doen is de opmars zo veel mogelijk vertragen.’
Willemien Peters: ‘Wat wij doen is de opmars zo veel mogelijk vertragen.’ Foto beneden: Lokpot met `Soete vloeistof om te kunnen vaststellen dat er hoornaars in het gebied zijn.